Des que els nens són petits, se’ns recomanen les rutines horàries per a facilitar la seva adaptació al medi i la comprensió del cicle dia-nit amb més facilitat. Té sentit ja que, progressivament, els nadons es van incorporant als horaris de l’escola bressol i, posteriorment, als de l’escola “dels grans”, les extra- escolars i tot allò que va a l’entorn de la quotidianitat.
Però justament perquè funcioni aquesta quotidianitat, hi ha persones que han de treballar durant les 24 hores. Els serveis i els productes no arriben a les nostres mans si això no és possible i entenem que calen homes i dones per a les que la jornada laboral comença quan altres l’acaben.
En aquest sentit, no sempre és senzill.
Sense pretendre generalitzar, algunes situacions que comparteixen persones que treballen en horari nocturn i que s’han manifestat en repetides ocasions són:

. Dificultat per a l’adaptació a aquest horari.

. Incompatibilitat amb la vida social que no estigui vinculada a la feina o feines similars.

. Dificultats per a la conciliació familiar, especialment quan hi ha fills.

. Insomni o poques hores de son, especialment a l’inici,  degut a l’especial gestió de la llum o el so. Sobretot degut a la part no controlable. Dormir quan els veïns passen l’aspiradora, miren la TV, juguen amb els nens,…. pot arribar a ser força complexe a no ser que es visqui en un espai pensat o acondicionat per aquestes circumstàncies.

. La mala gestió de la son deriva en més irritabilitat, disminució de la paciència i dificulta l’empatia, aspectes que afecten al format de les relacions socials i familiars.

. L’alimentació pot estar també alterada.

. Sensació d’estar-se perdent coses que estan passant durant el dia.

. Poc aprofitament del temps disponible i probabilitat de tenir ansietat per a poder aprofitar-lo.

. Alteracions en la vida de parella per no veure’s massa o per estar en fases diferents d’activació.

Tu Pots Psicologia Lluna

La nocturnitat afecta les persones

 

 

Cal dir que el format, horari concret i nombre d’hores incloses en la jornada poden fer variar la vivència, així com el temps que faci que s’hi treballa, la motivació per la feina o la tipologia que companys de treball.
Igualment, hi ha persones i persones. No cal dir que algunes saben portar-ho millor que altres.
Com ho aconsegueixen? Alguns punts que faciliten augmentar la satisfacció del treball nocturn inclouen:

. Saber que té una compensació econòmica interessant.

. Saber que es fa una feina altament útil per als altres i motivant per a un mateix.

. Comptar amb el suport i reconeixement de la resta de membres que conviuen amb un, especialment la família.

. Acondicionar l’espai per al descans de manera que quedi el màxim d’aïllada possible.

. Procurar fer els tràmits que requereixen estar actiu al matí en els dies festius o de vacances. Fer tots els tràmits possibles online per tal de poder descansar.

. Portar una dieta regular. Decidir prèviament els menús per tal de no deixar totes les decisions culinàries per al moment de màxima fam.

. Escollir els metges i professionals de la salut, així com gestors, assessors i derivats que treballin habitualment de tarda.

. Realitzar hobbies o activitats esportives almenys un dia a la setmana.

. Buscar poder compartir alguna estona del dia amb els teus.

. Cuidar especialment la salut practicant hàbits saludables.

. Cuidar també la relació amb els companys de feina ja que s’hi passa molta estona i en hores intempestives. Si podem garantir una relació assertiva amb els que comparteixen totes aquestes hores amb nosaltres, almenys ens garantirem anar-hi amb més ganes.

. Fer que els caps de setmana i les vacances condeixin al màxim.

A partir d’aquí, i com dèiem anteriorment, cada cas és un món i segons el caràcter o la intensitat de les tasques a fer es viurà d’una o altra manera. En cap cas, però, descartarem plantejar-nos un canvi d’horari o feina si, a més de les alteracions del son o la dieta (que ja són rellevants), detectem que aquest format laboral perjudica significativament la salut.
Please follow and like us:

Lídia Costa Ballonga. Psicòloga col.legiada 11.743 per COPC. Llicenciada en Psicologia per la UAB, Curs de Postgrau en Psicologia Clínica i de la Salut per la UdG, Màster ITEAP en Intervenció Clínica i Escolar | Psicoterapeuta i Orientadora personal, familiar i acadèmica | Formadora d'emprenedors, buscadors de feina i treballadors en actiu | Docent en col.lectius de joves, adults, dones i gent gran | Col.laboradora en mitjans audiovisuals i de premsa escrita

No hi han comentaris

Facebook
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Instagram