Segons Daniel Goleman (creador del concepte d’ Intel.ligència Emocional ja fa 25 anys) l’empatia és la capacitat de concentrar-se en allò que els altres experimenten.

La comprensió de què és l’empatia i en què consisteix es va fent progressivament més complexe, passant d’allò que els nens i nenes poden definir com “posar-se al lloc de l’altre” a detectar que aquesta capacitat no resulta tan senzilla quan es comença a observar aquest altre amb més deteniment. En aquest procés, es va identificant que aquesta o aquella persona no reaccionen com faria un mateix/a sinó que, en ocasions, pot reaccionar de maneres que no podrem comprendre. Com a molt, i en tot cas, acompanyar.

Seguint amb la introducció al terme, i segons el mateix expert, dins l’empatia trobem 3 varietats:

. Empatia cognitiva: Seria la capacitat de saber conèixer i comprendre l’estat de l’altra persona mentre mantenim les nostres pròpies emocions de manera diferenciada.

. Empatia emocional: Tindria lloc quan ens contagiem de les emocions de l’altre.

. Preocupació empàtica: Consisteix en sentir compassió per la vivència, amb implicació en la causa de qui ens parla.

Tania Singer (del Departament de Ciències Humanes de Leipzig, Alemanya) considera que per tal de poder comprendre els sentiments dels altres, primer cal entendre els propis. En aquest sentit, poder pensar en allò que nosaltres mateixos i mateixes sentim és el què ens permet comprendre que les altres persones tenen també sentiments, desitjos o motivacions.

A títol d’exemple, comparteixo aquest vídeo d’animació que mostra que identificar-se amb altres éssers vius comença amb identificar les característiques pròpies.

 

El valor de l’Empatia

 

En la pràctica professional, acabem detectant que l’empatia, en realitat, no és una característica que existeix o no en les persones de manera absoluta. Més aviat es tracta d’un continuum on ubicaríem a cadascú en cada situació. D’aquesta manera, ens podem sentir més a prop o menys dels altres segons el nivell de relació, segons ens identifiquem o no amb les seves habilitats, mancances o causes, segons el moment de sensibilitat que vivim o segons el nivell de coneixement dels aconteixements, entre altres.

 

Tot i estar creada per a resultats comercials i de tracte amb el client, el següent mapa d’empatia pot ajudar a potenciar la comprensió del nostre entorn, en cas que detectem una manca d’aquesta habilitat:

 

Mapa de empatía. La Herramienta Perfecta para Conocer a tu Cliente

En aquest, per a poder entendre de manera més clara la reacció d’una altra persona, resulta important considerar a cada situació donada:

. Què el/la preocupa i sent i com aquest aconteixement hi afecta? (la beneficia, perjudica, manté, activa, degrada, millora, …?)

. Què ha percebut a nivell sensorial: Què ha vist i què ha sentit?

. A partir de tot això, com es comporta?

Observar les respostes de les persones sense considerar què ha passat i quins efectes creu que pot tenir per al seu present o futur, no resulta suficient per a poder fer un exercici d’empatia.

 

… Creus que et falta empatia?

Si creus que et cal augmentar la teva capacitat empàtica, et proposem fer aquests 6 passos en el moment en què detectes que cal més proximitat emocional:

  1. Demana: Què puc fer per tu? (encara que no entenguis o comparteixis el seu punt de vista o reacció).
  2. Escolta: Evita donar consells precipitats i procura escoltar més i parlar menys.
  3. Estigues present: La simple presència sovint pot ser suficient per a demostrar el nostre interès.
  4. Expressa: Pots exposar com et sents davant aquesta situació. Fins i tot en els moments en què no saps com respondre pot verbalitzar que tot i no saber què dir, estàs aquí.
  5. Respecta: Acull el què t’expliquen com un tresor ja que és allò que sent qui està confiant en tu.
  6. Acompanya: En el moment i, si és el cas, en els passos següents.

Si aquestes reaccions no apareixen espontàniament, caldrà practicar-les. Tenir una guia dels passos a seguir et pot ajudar a potenciar el vincle amb el teu entorn.

 

… Excés de preocupació empàtica?

Per altra banda, fer-nos massa nostres els sentiments d’altres pot inhibir la nostra capacitat de reacció més racional i quedar atrapats en el mateix punt de vista de qui interactua amb nosaltres amb intensitat emocional. Si aquest és el teu cas, et podem proposar alguns passos per a regular-ho:

  1. Considera que en el teu cas, tenen molt efecte les neurones mirall.
  2. Gradua el teu nivell d’implicació de manera realista, oferint només una part d’allò que series capaç d’aportar.
  3. Recorda que el teu nivell de patiment per l’altre no és directament proporcional al teu nivell d’ajuda.
  4. Considera les diferències individuals, és a dir, tingues en compte que el nivell d’afectació pràctica i emocional de cada situació és diferent per cadascú.

 

És per aquest motiu parlem de l’equilibri de l’empatia i que resulta tant important per a poder interactuar de manera equilibrada. Igualment, resulta necessària per a poder exercir determinades professions. En alguns casos, com el del personal sanitari, saber graduar l’empatia adequadament és allò que facilitarà en tracte adequat al pacient mantenint una distància prudencial que li permeti l’actuació raonada i objectiva que aquest pot requerir en un moment donat. Cada professional acabarà trobant la mesura justa d’empatia i aquesta serà una habilitat  important per a poder portar a la pràctica efectiva els seus coneixements tècnics de manera adequada i coordinada amb pacients i usuaris.

Vols més informació del tema o necessites un cop de mà per a regular la teva? Posa’t en contacte amb nosaltres i t’hi ajudarem.

Please follow and like us:

Lídia Costa Ballonga. Psicòloga col.legiada 11.743 per COPC. Llicenciada en Psicologia per la UAB, Curs de Postgrau en Psicologia Clínica i de la Salut per la UdG, Màster ITEAP en Intervenció Clínica i Escolar | Psicoterapeuta i Orientadora personal, familiar i acadèmica | Formadora d'emprenedors, buscadors de feina i treballadors en actiu | Docent en col.lectius de joves, adults, dones i gent gran | Col.laboradora en mitjans audiovisuals i de premsa escrita

No hi han comentaris

Facebook
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Instagram