PaciènciaCapacitat per a tolerar adversitats i molèsties amb fortalesa i sense queixes. Calma i tranquil.litat per a esperar.

La necessites en molts moments de cada dia: Quan el bus va tard, quan els nens/es no estan a punt, quan es tomba el pot del sucre just abans de marxar, quan no surt a la primera, quan et deixes quelcom i has de tornar enrera. Quan a la benzinera enganxes el canvi de torn, quan obren una caixa més al súper i tu ja has col.locat tota la teva compra a la cinta, quan ratlles el cotxe a la columna del pàrquing, quan hi ha trànsit per entrar al matí a Barcelona, quan no t’arriben les maletes a l’aeroport i s’han perdut qui sap on. Quan et quedes sense bateria, quan vas carregat/da i no trobes les claus, quan algú que t’atén va molt a poc a poc, quan al restaurant tarden a venir a demanar, quan les obres s’allarguen una mica més del previst, quan s’equivoquen amb el compte, quan et fan arribar tard, quan t’avises a última hora, quan algú t’explica noséquè que no t’intetessa, quan no et deixen acabar una tasca, quan et fan canviar els plans, quan no et trobes bé, quan no trobes les sabatilles o el comandament de la tele, quan s’ha acabat el sabó i ja ets a la dutxa, quan bull la sopa i surt sola de l’olla, quan et canvien els horaris, quan esperes una trucada i arriba en l’únic moment que no pots respondre, quan algú no compleix el tracte, quan internet no funciona, quan enganxes tots els semàfors en vermell, quan fa molt vent, quan no t’escolten, quan has de repetir el què ja vas fer però no s’ha guardat, … I en tants altres moments!?!

 

En aquests i casos similars, o tens paciència o t’enfades molt, que és l’altre extrem…

I si t’enfades molt corres el risc de viure una vida més amarga, contagiant aquest malestar al teu entorn mentre, a més, el punt que ha desencadenat la ràbia no es soluciona. I, si ho fa, no té res a veure amb el teu estat emocional sinó amb el propi ritme de les coses o de les altres persones. Un ritme que, malauradament, no sempre pots modificar tu, per més que apretis…

En aquestes situacions cal saber parar (i, sinó, aprendre’n). Cal parar el disc ratllat que comença a tibar de missatges negatius i destructius que alimenten la frustració i el mal humor. Cal parar tot allò que et podria fer explotar, allò que et podria fer perdre la paciència.

Com? Et podem donar algunes pistes:

. En primer lloc, caldrà tenir preparat un missatge alternatiu que et retorni l’equilibri. Són vàlids mots com: “Stop | Prou | Para | Ja | Ja està | Va”.

. Paral.lelament, et pot ser útil visualitzar algun moment de calma que recordis haver passat. Aquest record tindrà la funció de permetre’ns desconnectar un moment del present per a recordar que sabem estar en calma i que, a més, és molt més agradable.

. Una altra opció són les respiracions profundes, com la respiració diafragmàtica.

. Pots buscar una distracció mental. Directament, intentar pensar en una altra cosa.

. Comptar. Pot ser el típic “comptar fins a 10”, tot i que si no et funciona pots ampliar fins a 100 o augmentar la dificultat. Un exemple podria ser el còmput a l’inversa de 100 a 0 restant de 3 en 3.

Recorda que, afortunadament i en la majoria de casos, no és la fi del món.I fer un Reset mental és la millor opció per a tornar al punt de partida i seguir.

A nivell pràctic, podem afegir que també ajuden alguns hàbits que són més incompatibles amb les presses, com ara:

. No pretendre fer moltes coses a la vegada. Enumera, ordena i prioritza allò que vols fer. I comença pel principi.

. No pretendre alterar el ritme habitual del planeta i de la seva població. Si has detectat que habitualment sents el mateix davant situacions repetides, potser no es tracta d’augmentar el grau de paciència sinó el de realisme!

. Fer més previsió a nivell temporal: Si cal llevar-se abans, fer-ho. Si cal deixar quelcom per un altre moment, fer-ho. I si et sobren alguns minuts entre una i altra cosa, descansar i no posar-hi més tasques intermitges. Reduir la pressa augmenta el nivell de tolerància a l’espera.

I sempre et queda buscar-te una cançó que puguis anar escoltant a la teva ment i que et permeti reduir la tensió i, sí, tornar a esperar.

Un cop de mà? Demana hora a tupots@tupotspsicologia.com 🙂

 

 

Please follow and like us:

Lídia Costa Ballonga. Psicòloga col.legiada 11.743 per COPC. Llicenciada en Psicologia per la UAB, Curs de Postgrau en Psicologia Clínica i de la Salut per la UdG, Màster ITEAP en Intervenció Clínica i Escolar | Psicoterapeuta i Orientadora personal, familiar i acadèmica | Formadora d'emprenedors, buscadors de feina i treballadors en actiu | Docent en col.lectius de joves, adults, dones i gent gran | Col.laboradora en mitjans audiovisuals i de premsa escrita

No hi han comentaris

Facebook
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Instagram