Fer una llista de punts forts, podent incloure allò de què ens sentim més orgullosos d’haver aconseguit, és un dels exercicis que ens serveix per a valorar molts aspectes. Alguns dels mateixos són:

  • La facilitat que tenim per a fer-ho. Si ens resulta una activitat molt difícil, probablement estiguem davant una autoestima no massa elevada. Si, pel contrari, ens apareix un llistat inacabable d’activitats que sabem fer molt bé, potser haurem de revisar la llista de manera més autocrítica (constructivament parlant).
  • La tipologia de continguts que ens hi apareixen:  Aspectes materials que hem aconseguit? De família? Acadèmics? Professionals?…
  • Si hem de tibar molt dels missatges que hem rebut per part de l’entorn, és a dir, del com ens diuen que som i què ens diuen que dominem.
  • Què tenim en compte? Aspectes del nostre físic? Del nostre caràcter? De què ens sentim més satisfets, en els dos sentits?

Tu Pots Psicologia enamorar-se

I com farem aquesta llista?

Primerament, buscarem un lloc on fer-ho. Característiques? Lluny de persones conegudes que ens puguin interrompre,  amb possibilitats de concentrar-se tot i que, alhora, pot ser un espai viu; un lloc on hi hagi gent o natura que ens acompanyi però que no haguem d’interactuar-hi obligatòriment. També procurarem estar asseguts amb comoditat, per a recolzar-nos i pensar amb claredat abans d’anotar cada paraula o frase que reculli punts forts personals. Sí que podem pensar-hi mentre fem esport o fent cua, fins i tot a classe o a la feina, però caldrà posteriorment anotar-ho a consciència.

On en pendrem nota? En format digital o en la tradicional llibreta de paper. Sigui com sigui, de fàcil accés per anar revisant i afegint sobre la marxa.

Però la importància de fer aquesta llista no recau en elaborar-la sinó en interioritzar-la. En tenir-la molt en compte quan pensem en nosaltres mateixos. En sentir-nos-hi còmodes, identificats.

Tots tenim punts forts. Els podem trobar en les nostres habilitats, el nostre atractiu, la nostra voluntat, la nostra assertivitat, la paciència, capacitat d’escolta, la perseverança, la capacitat musical, l’artística o la de projectar. El saber trobar feina, cuinar, lligar. El de saber fer riure, el de fer-se estimar. Punt fort és la puntualitat, el saber portar un equip o el de gestionar l’economia familiar. La facilitat pels idiomes, la curiositat o el saber fer el pi.

Punt fort és tot allò que sabem fer, tant si s’ha manifestat de de la infància com si ho hem desenvolupat a base de la pràctica. En ambdós casos forma part de nosaltres i saber-los reconèixer i valorar reforça la nostra autoestima. I, a aquesta, no li venen mai de més aquests recordatoris!

 

 

Please follow and like us:

Lídia Costa Ballonga. Psicòloga col.legiada 11.743 per COPC. Llicenciada en Psicologia per la UAB, Curs de Postgrau en Psicologia Clínica i de la Salut per la UdG, Màster ITEAP en Intervenció Clínica i Escolar | Psicoterapeuta i Orientadora personal, familiar i acadèmica | Formadora d'emprenedors, buscadors de feina i treballadors en actiu | Docent en col.lectius de joves, adults, dones i gent gran | Col.laboradora en mitjans audiovisuals i de premsa escrita

No hi han comentaris

Facebook
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Instagram