Si has d’estar a casa durant el confinament i passes aquesta etapa en solitari (degut a que vius de manera indepentdent, per circumstàncies relacionades amb la situació present o perquè et sents així tot i viure en companyia), hi ha algunes consideracions que poden ser-te funcionals:

. La primera recomanació inclou organitzar-se: Organitza’t en horaris, hàbits i rutines, estiguis sortint per anar a la feina,  fent teletreball o en pausa laboral obligatòria. És rellevant que aquestes rutines distingeixin el dia de la nit, i els dies d’entre setmana del cap de setmana (sobretot si no estàs treballant). Aquestes dinàmiques permeten mantenir un ritme quotidià i desenvolupar-se amb més estabilitat durant la nova situació.

. Evita utilitzar la mateixa roba nit i dia. Combina el pijama amb la indumentària diürna encara que aquesta sigui còmode o diferent a l’habitual del teu dia a dia laboral. Modificar la vestimenta, a part dels motius higiènics, ens permet diferenciar conscientment els moments de descans dels més actius.

. Fes que casa teva sigui un lloc agradable. Si no ho és, modifica-la dins del possible (ordre, reubicació de mobles i objectes, color i bricolatge). Disposa espais personals per cadascuna de les persones que comparteixin el confinament amb tu.

. Respecta uns horaris per als àpats i procura mantenir una dieta equilibrada, tant si estàs en família com per lliure. Dedicar un temps als àpats, cuinant i fer-ho en un lloc pertinent, desperta la consciència alimentària. Pot ser un bon moment per a cuidar-se, evitant menjar per avorriment o de manera descuidada. Fer-ho desordenadament pot augmentar la teva insatisfacció i els pensaments de remordiment posteriors.

. Explica com et sents i comparteix les teves pors: Comunica’t a través de diferents mitjans amb la teva família i/o amistats.

. Prepara’t per a tenir variabilitat anímica: Pots passar moments àlgids i nostàlgics, d’impotència i ràbia o de tristesa. També pots notar-te desmotivat/da, especialment passats els primers dies. Dependrà del teu caràcter i també de l’evolució dels fets (especialment dels més propers). Si estàs amb algú, pensa que els i les altres també la poden tenir i caldrà mantenir la calma per a la convivència.

. Segurament aquest temps que et toca parar, la teva ment l’utilitzarà per pensar. A pensar en fets i persones, en allò que has fet, vols fer o creus que faràs. Aprofita per a pensar objectius i fer plans per al futur proper. I per a perdonar-te a tu mateix/a per allò del passat que et torna al cap.

. Si tens moments baixos, escull especialment les persones amb qui parles o t’escrius ja que allò que et diguin serà rellevant per a tu (podries donar-li més voltes que habitualment degut al confinament). A ser possible, de confiança i amb discurs positiu. Recorda que  també pots comunicar-te amb els serveis especialitzats a través dels mitjans que t’ofereixin. En aquest moment, la predisposició dels i les professionals és màxim.

. Respecta les mesures de seguretat i prevenció. Consulta les adequades a la situació i moment en fonts fiables.

. Presta atenció a les notícies, però de manera selectiva. Amb dos cops al dia en canals amb veracitat segurament serà suficient. Evita la saturació i les notícies falses.

. Surt al terrat o balcó. El sol i l’aire fresc també són rellevants per l’estat anímic, a part dels beneficis físics.

. Dedica temps a aquelles coses que tu saps: tant les d’utilitat pràctica, domèstica o laboral, com les d’oci i cura personal. Tant les que has inclòs en les llistes perpètues dels “he de” com les incloses en les llistes dels condicionals “si tingués temps faria”.

. Organitza les tasques domèstiques. Caldrà fer-les i pots incloure-les en les teves noves rutines diàries. Pots llegir un article sobre el tema en aquest mateix blog.

. Si és el cas, organitza i posa horaris a les tasques familiars que incloguin els deures escolars. Procura tenir temps també per a estar en parella. Encara que no hi estiguis passant una bona etapa, aprofita per a recuperar temes i converses en comú ja que et faran més fàcil estar a casa i fer activitats conjuntes per a fer el temps més agradable. En alguns casos, pot ser aconsellable posar el “Mode pausa” per a deixar temporalment de banda les discussions principals que poguessin haver-hi i centrar-se en el present.

. No t’oblidis de l’activitat física. Amb tutorials o per lliure, incloent la possibilitat de fer-ho en grup amb seguiment virtual. Segurament caldrà adequar-la al teu espai disponible per tal de fer-ho més possible i agradable.

. Pots participar en activitats socials organitzades a través de les xarxes, ja siguin reivindicatives, d’agraïment i/o solidàries.

. Les xarxes socials i mitjans virtuals et poden servir també per mantenir, iniciar o potenciar els contactes socials més personals que vulguis mantenir, incloent les cites més privades, si és el cas.

Aquesta situació és temporal, però allò que genera ens pot canviar. Estiguem atents/es a la nostra pròpia evolució i fem prevenció també a nivell psicològic. No transmetem el Coronavirus, ni el virus de la por.

Cal mantenir un missatge de serenitat. Cap enfora i cap endins. Aquest és el que ens ajudarà a ser coherents i responsables. I a mantenir el nostre estat d’ànim positiu.

 

 

 

Please follow and like us:

Lídia Costa Ballonga. Psicòloga col.legiada 11.743 per COPC. Llicenciada en Psicologia per la UAB, Curs de Postgrau en Psicologia Clínica i de la Salut per la UdG, Màster ITEAP en Intervenció Clínica i Escolar | Psicoterapeuta i Orientadora personal, familiar i acadèmica | Formadora d'emprenedors, buscadors de feina i treballadors en actiu | Docent en col.lectius de joves, adults, dones i gent gran | Col.laboradora en mitjans audiovisuals i de premsa escrita

No hi han comentaris

Facebook
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Instagram