Quan parlem de relaxació fem referència, per una banda, a poder destensar el to muscular i, per altra,  a dissipar de la ment aquells pensaments que li impedeixen arribar a un confort físic i mental.

Amb un any de pandèmia, els índex d’ansietat i estrés han anat a l’alça, fet que ens porta a animar-vos a potenciar o inaugurar els moments pensats conscientment per a relaxar-se.

Són moltes les metodologies emprades en pro d’aquesta finalitat. Tot i això, no resulten d’utilitat les mateixes per a tothom.

En aquest article presentem algunes propostes per a començar a investigar quines són les metodologies que poden ser-te més vàlides per a assolir aquest estat de benestar.

(A part de les que resumim, hi ha moltes modalitats que, sense tenir una nomenclatura concreta, poden ajudar-te. Des de banys escumosos a olors aromàtiques, música creada per aquesta finalitat o passejades pel bosc primaveral).

Trobem, per exemple:

Respiració diafragmàtica: Consisteix en respirar centrant-se, fonamentalment, en el diafragma. Potencia una inhalació que ompli tota la capacitat pulmonar per acabar en una exhalació que l’extregui. Cal posar la consciència a la zona del diafragma per evitar fer respiracions superficials, que sovint fem sense adonar-nos-en, especialment quan estem tensos.

 

Respiración diafragmática - Paula López Baldomir | Psicóloga A Coruña

 

Meditació: Inclou tot un conjunt de tècniques de contemplació o reflexió profunda per tal d’aconseguir una atenció focalitzada i una nova visió d’un mateix i el món. És utilitzada per a relaxar i alleugerir l’estrés i promoure la salut i el benestar generals (Font: Diccionari APA).

D’origen espiritual i religiós, ha evolucionat en diferents formats i, per aquest motiu, podeu trobar-ne moltíssima informació i propostes a la xarxa.
Podeu trobar un exemple de Meditació guiada en aquest enllaç.

 

Solo respire: la importancia de tomar tiempo para la meditación en los niños - HealthyChildren.org

Una interessant entrevista sobre els beneficis físics i mentals de la meditació podeu escoltar-la de veu del Dr Richard Davindson pel programa “Speaking of Psychology aquí.

Segons publicava la revista Sportlife (a la seva edició de juny 2019), la meditació millora l’afrontament de l’estrés, augmenta la capacitat d’atenció i concentració, millora la salut i rendiment cerebral, consolida els aprenentatge, intervé en una millor gestió de les emocions i alguns estudis indiquen que pot regular el dolor i fomentar el sistema inmunològic.

Mindfulness: Es tracta d’un tipus de meditació. Atenció i consciència plena, atenent al propi estat i a allò que té lloc en el moment actual (Fonts: Diccionari APA i Papeles del Psicólogo)

Actualment,  introduir-se a la meditació i el Mindfulness es fa més fàcil a través d’aplicacions com Healthy Minds Program o Petit BamBou. Recordeu, però, ser molt selectius i buscar professionals experts a l’hora d’aprofundir en cada dinàmica que volgueu practicar.

Imaginació o visualització guiada: Utilitza la capacitat imaginativa per a crear imatges mentals d’espais relaxants per a facilitar les sensacions i emocions que portin a un estat de relaxació. És guiada quan la ment crea les imatges proposades per un/a referent.

Finalment afegirem una altra modalitat que, des de 2016, s’ha anat fent viral a les xarxes, sobretot entre els i les més joves: els vídeos de propostes de relaxació per ASMR.

ASMR: Resposta Sensorial Meridiana Autònoma (Autonomous Sensory Meridian Response) que es viu com una sensació agradable tipus el pessigolleig o el formigueig en zones com el cap, coll o espatlles, quan s’escolta algú xiuxiuejant o fent sorollets o moviments repetitius.

Podeu trobar un exemple de ASMR 8D en aquest enllaç.

Amb aquestes pistes i apunts, us convidem a fer proves, a investigar i practicar fins que trobeu quin mètode us ajuda més.

Saber relaxar-se és un bon pas per a recuperar l’estabilitat emocional així que us animem a endinsar-vos, tranquil.lament, en el món de la relaxació.

Please follow and like us:

Lídia Costa Ballonga. Psicòloga col.legiada 11.743 per COPC. Llicenciada en Psicologia per la UAB, Curs de Postgrau en Psicologia Clínica i de la Salut per la UdG, Màster ITEAP en Intervenció Clínica i Escolar | Psicoterapeuta i Orientadora personal, familiar i acadèmica | Formadora d'emprenedors, buscadors de feina i treballadors en actiu | Docent en col.lectius de joves, adults, dones i gent gran | Col.laboradora en mitjans audiovisuals i de premsa escrita

No hi han comentaris

Facebook
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Instagram