“No” és una paraula curta i aparentment senzilla. Però donar una resposta negativa, dir no, a algunes persones no els resulta tan fàcil.

La dificultat de dir que no té relació amb les ganes d’agradar, la necessitat d’aprovació i l’evitació de desacords o problemes. Aquesta dificultat és la que et pot portar a fer favors que no voldries, anar a llocs on no aniries o viure situacions que, per decisió pròpia, no viuries.

La por a la reacció del teu No per part de l’altre evita que pronunciïs la paraula. I si s’enfada? I si no ho entén? I si s’ho agafa malament? I si et deixa? …

En ocasions, però, no es tracta d’inseguretat sinó de no saber com dir-ho, és a dir, de dificultats per a comunicar-se adequadament.

Les habilitats socials i l’assertivitat permeten donar la nostra opinió de manera entenedora, facilitant que el missatge arribi sense ferir la sensibilitat de l’altre.

De tota manera, cal tenir en compte que quan dones una resposta negativa, el més probable és que l’interlocutor/a no estigui conforme.

En aquest moment, podria recórrer a insistir, pressionar o fer xantatge emocional posant en dubte la validesa de la relació que tingueu si no cedeixes a la seva petició. I oblidant que tens drets fonamentals i també drets assertius que et permeten negar-te a les peticions dels altres!

Pots veure també un resum dels drets assertius en aquest vídeo.

Arribats a aquest punt, la decisió que hauràs de prendre té una major trascendència ja que, si no vols que aquesta situació tensa es repeteixi davant de cada negativa que intentis donar, hauràs de mantenir-te en la nova posició i no cedir davant les pressions.

Reitera la teva resposta, torna a explicar-ne el motiu (només si cal i t’han tractat amb respecte) i allunya’t física o emocionalment del tema, traient nous temes de conversa o deixant temps a l’altre perquè entengui la nova situació. 

Quan l’entorn està acostumat a la teva forma de respondre habitual (amb respostes afirmatives o cedint davant la insistència), es sorprendrà de la teva nova actitud i probablement insisteixi. Però si et mantens amb fermesa en la teva resposta estàs marcant un abans i un després.

Ara la teva resposta compta i podrà ser que sí o que no en funció d’allò que tu lliurement decideixis.

 

Com que cada cas és diferent, pots venir i parlar-ne amb nosaltres. T’ajudarem a poder dir que no 🙂

 

 

Please follow and like us:

Lídia Costa Ballonga. Psicòloga col.legiada 11.743 per COPC. Llicenciada en Psicologia per la UAB, Curs de Postgrau en Psicologia Clínica i de la Salut per la UdG, Màster ITEAP en Intervenció Clínica i Escolar | Psicoterapeuta i Orientadora personal, familiar i acadèmica | Formadora d'emprenedors, buscadors de feina i treballadors en actiu | Docent en col.lectius de joves, adults, dones i gent gran | Col.laboradora en mitjans audiovisuals i de premsa escrita

No hi han comentaris

Facebook
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Instagram