La Psicologia de l’Esport és una branca oficial de la psicologia. Estudia els factors psíquics i la conducta humana durant l’activitat esportiva, així com en la preparació i valoració posterior de la mateixa.

La seva àrea d’estudi inclou no només els i les esportistes com a tals sinó també tot el context i resta de professionals que intervenen en l’àmbit Esportiu i que tenen incidència en les fases d’entrenament i competició.

L’objectiu principal d’aquesta aplicació de la psicologia és la de poder conèixer i millorar les condicions internes dels qui practiquen esport per tal que puguin expressar tot el seu potencial. Parlem del potencial que les persones tenim, tant a nivell més físic com el més tècnic o tàctic. Allò que podem arribar a fer pot cohibir-se per motius varis que cal tenir en compte al preparar-nos per a participar i guanyar una competició. El suport d’un professional de la psicologia pot ampliar els horitzons al facilitar aquesta demostració de la nostra capacitat allà on decidim mostrar-la.

Els coneixements que la psicologia esportiva aporta poden resultar útils no només a aquells/es que s’hi dediquen de manera professional sinó també a tots/es aquell/es que practiquen esport dins el seu temps d’oci per a millorar la salut o desconnectar de la feina ,(entre altres) podent fer que la seva pràctica esportiva sigui una experiència més motivant i satisfactòria.

Va ser als anys 20 i 30 quan es van iniciar els estudis relacionats amb aquesta branca per part dels psicòlegs. Els primers temes incloïen les motivacions i interessos dels atletes, els components mentals de l’esportista com ara el valor, la perseverança, la resistència o l’ autodisciplina, i les tensions prèvies a les competicions.

Posteriorment es va considerar també de relleu la fisiologia interna, la capacitat psicomotriu de cada persona i la velocitat de reacció a l’hora de donar una resposta activa (ex. davant la senyal de sortida o inici d’una cursa).

Es diu que, inicialment, a Estats Units la motivació principal de les investigacions era la de preparar adequadament oficials i pilots de guerra, mentre que a la Unió Soviètica i a Europa la motivació principal ja eren els resultats en les competicions esportives. Sigui com sigui, l’interès en aprofundir en la ment humana a l’hora de realizar activitat física per tal de millorar-ne els resultats, ve d’inici de segle XX.

Progressivament, la informació extreta de totes les investigacions va anar configurant manuals i recursos per a facilitar la tasca dels entrenadors a l’hora de donar suport pràctic als seus equips i per ampliar l’equip de tècnics i professionals que treballen al costat dels i les esportistes. Les experiències han donat validesa i reconeixement a aquesta branca de la psicologia que destaca clarament per la seva utilitat, tant a nivell competitiu com personal.

A part de l’entrenament mental com a tal, amb estratègies de visualització, anticipació i previsió, el psicòleg Esportiu té altres funcions com les que recollim a continuació i que podeu trobar més detallades en aquest article.

El psicòleg Esportiu ensenya i ajuda a l’esportista a que:

. Generi expectatives realistes, graduades segons la seva capacitat i la dificultat de la prova a assolir.

. Reguli l’atribució d’èxits i derrotes, fet que facilita la sensació de control sobre la propia evolució.

. Optimitzi els recursos per a cada entrenament.

. Millori la gestió emocional de tot allò que pugui afectar al moment de l’entrenament i, sobretot, de la competició.

. Treballi adequadament l’atenció i concentració que faciliten la millora del rendiment.

. Augmenti la seva confiança per als resultats, per a la gestió de situacions derivades de la pràctica esportiva i per a la presa de decisions.

. Prepari estratègies d’afrontament de situacions delicades que tinguin lloc durant la pràctica esportiva.

. Estigui motivat/da per als entrenaments i pugui remotivar-se pels objectius a mig i llarg termini.

. Organitzi el seu dia a dia, amb hàbits i rutines quotidianes que siguin compatibles amb la resta d’activitats que realitza.

. Afronti situacions dures tant física com emocionalment com poden ser les derrotes o les lesions.

 

Per tant,  la Psicologia especialitzada en el món de l’esport té un ampli ventall d’aplicacions. És per aquest motiu que cada vegada més els i les que es preparen per a competicions de nivell, encara que no siguin professionals, reben l’assessorament d’un psicòleg per aquest tema.

 

 

 

Please follow and like us:

Lídia Costa Ballonga. Psicòloga col.legiada 11.743 per COPC. Llicenciada en Psicologia per la UAB, Curs de Postgrau en Psicologia Clínica i de la Salut per la UdG, Màster ITEAP en Intervenció Clínica i Escolar | Psicoterapeuta i Orientadora personal, familiar i acadèmica | Formadora d'emprenedors, buscadors de feina i treballadors en actiu | Docent en col.lectius de joves, adults, dones i gent gran | Col.laboradora en mitjans audiovisuals i de premsa escrita

No hi han comentaris

Facebook
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Instagram