Accepar-te com ets i estar-ne orgullós i orgullosa et permetran portar-te bé amb tu mateix.

Davant tot allò que passa secretament per dins la teva ment, mentre estàs immers en els teus pensaments i en el teu dia a dia, et pots preguntar si hi estàs bé, còmode, si hi ha un ambient de repte i motivació constant i si, alhora, hi permets valorar-te en positiu per tot allò intentat i/o aconseguit; incloent ser la persona que veus cada matí al mirall.

Portar-te bé amb tu mateix/a, doncs, té una relació directa amb el concepte que tinguis de tu com a persona i, directament també, amb la teva estima per a la mateixa. Sense aquests components et podria resultat més complicada aquesta auto convivència.

De tota manera, però, hi ha qui troba una pau relativa intentant mantenir-se en la seva zona de confort. Moure’s per aquesta zona ens manté en un equilibri que ens estalvia molts riscos però que, a la vegada, ens allunya de les moltes possibilitats que la vida pot tenir per a nosaltres. Aquest fet és degut que la necessitat d’una zona de confort molt consolidada ve donada per la por.

Com a humans, la por és una de les emocions que ens permeten protegir-nos. Paral.lelament, però, veiem que no necessàriament ens ajuda a estar bé… Si li deixem massa marge, acaba bloquejant totes les bones idees!

Mentre que la previsió i la prevenció són bones aliades, la por al fracàs o a patir de nou, evita que puguem elaborar el pensament clar i raonat que ens permet prendre decisions. Aquesta presa de perspectiva resulta vital per a fer els primers passos cap a l’alliberació dels prejudicis, dels pronòstics pessimistes i de les baixes expectatives d’èxit.

Així, com ho hem de fer per a trobar aquest equilibri?

. Fomentant una bona autoestima (pots trobar més informació sobre el tema en altres articles del nostre Blog).

. Intentant detectar quina és la teva zona de confort principal per tal de poder identificar quin efecte té sobre tu; podent ésser aquest favorable o desfavorable pel moment en què et trobes.

. Reduint els fronts oberts i les tasques pendents. Quan els pensaments sobre temes a resoldre ocupen un gran espai de la nostra ment, aquesta no ens permet tenir una mirada amb més perspectiva sobre la nostra situació actual general. Tancar temes pendents, siguin professionals o personals, ens ajudarà a concentrar-nos millor. Si es tracta de temes densos o llargs, cal considerar en positiu cada petit avanç en el procés en qüestió.

. Valorant positivament la superació dels petits reptes que ens podem posar en el dia a dia. No és necessari que ens posem a prova constantment i en les temàtiques més complicades. La quotidianitat està plena d’accions que podem afrontar de manera valenta i, posteriorment, posar-nos un punt positiu per haver-les afrontat així.

. Evitant el llenguatge despectiu cap a tu mateix/a. La crítica destructiva que pots fer-te en un moment donat, i de manera reiterativa com a hàbit, impedeix que la teva autoestima es desenvolupi de manera adequada i, en conseqüència, actua en contra d’acceptar-te com ets i de poder millorar a partir d’aquesta acceptació.

 

Si no et resulta fàcil, o aquests passos no et funcionen però vols viure millor amb tu mateix/a, no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres a tupots@tupotspsicologia.com o bé al telèfon 636233826.

 

 

 

Please follow and like us:

Lídia Costa Ballonga. Psicòloga col.legiada 11.743 per COPC. Llicenciada en Psicologia per la UAB, Curs de Postgrau en Psicologia Clínica i de la Salut per la UdG, Màster ITEAP en Intervenció Clínica i Escolar | Psicoterapeuta i Orientadora personal, familiar i acadèmica | Formadora d'emprenedors, buscadors de feina i treballadors en actiu | Docent en col.lectius de joves, adults, dones i gent gran | Col.laboradora en mitjans audiovisuals i de premsa escrita

No hi han comentaris

Facebook
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Instagram