Parar o no atenció no és qüestió d’atzar. L’aprenentatge i la voluntat ens poden ajudar a centrar més els nostres recursos atencionals en allò que ens interessa, i també en el que no ens interessa tant però hem de retenir.
La capacitat d’atenció està configurada per diferents subtipus. Sovint, podem trobar mancances en un dels subtipus i, en canvi, tenir un nivel òptim en un altre. En el cas dels més joves de la casa, en ocasions es distreuen amb facilitat, els costa centrar-se una estona a fer els deures o bé els resulta difícil retenir vàries ordres a la vegada (o fins i tot només una!) però, en canvi, poden estar molta estona davant l’ordinador o jugant a la play.
Aquest fet a vegades desconcerta als pares, però si hi sumem la freqüència dels Trastorns per Déficit d’Atenció amb o sense Hiperactivitat, la sensació de no saber què fer per canviar aquesta situación va en augment.
Cal tenir en compte que la major part de les nostres capacitats poden millorar amb l’aprenentatge. I amb un plus de voluntat sempre es va més de pressa. De tota manera, en comptes d’excedir-nos en la preocupació poc productiva, és millor començar a fer activitats més o menys lúdiques que ens serveixin per reduir la dispersió dels nostres fills. Paral.lelament, haurem de parlar amb l’escola i, si hi ha consens, fer una avaluació més detallada dels nens/es o nois/es.
Algunes idees per a treballar els diferents tipus d’atenció són:
. Per millorar l’atenció focalitzada (capacitat de respondre de forma separada a diferents estímuls tàctils, audiovisuals i auditius. No es considera el temps d’execució): Aparellar imatges, jocs com el Memory o el Lince, buscar el Wally o similars, còmput de vegades que apareix una paraula en un text o cançó.
. Per millorar l’atenció sostinguda (mantenir una resposta determinada durant un període llarg de temps): Còpia de paraules o dibuixos, cal.ligrafia, preparació de dictats, lectura, sopa de lletres, sudokus, laberints o jocs com el Tangram.
. Per millorar l’atenció alterna (canviar el focus atencional entre diferents tasques que requereixin respostes cognitives diferents): Alternar activitats i canviar d’una a l’altra a partir d’una senyal auditiva o visual.
. Per millorar l’atenció selectiva (concentrar-se en estímuls rellevants deixant de banda els que no ho són): Localització rápida de dades, buscar les diferències entre imatges similars.
. Atenció dividida (poder atendre a diferents estímuls a la vegada sense cometre errors d’execució): Fer diferents accions a la vegada, com llegir i escoltar música, pintar i comptar en veu alta, …
D’aquesta manera, per una banda podrem veure en quins subtipus els nostres fills tenen més dificultats i, per altra, els podrem ajudar a concentrar-se una mica més. Millorar les capacitats fent activitats lúdiques té com a punt extra que no ens hem de barallar per a fer-ho. Són propostes en les quals com a pares podem participar i, de passada, també millorar!
Podeu trobar més exercicis en format fitxes en aquest link: http://www.orientacionandujar.es/fichas-mejorar-atencion/