Benvingut desembre!! És inevitable aterrar a desembre sense adonar-se que ja tenim el Nadal aquí. A Manresa, per exemple, entre el Black Friday i Fira de Sant Andreu, més la pista de gel al centre, està tot preparat per entrar en aquesta fase.

La ciutat sembla preparada, i els que hi passegen també, però tenim els recursos suficients per a  gaudir i/o sobreviure (hi ha casos de tot) un Nadal més?

Us fem arribar alguns consells per viure-ho encara millor.

Per evitar l’estrés en la compra de regals i els convits:

Programa els regals amb temps i reparteix les compres per àrees o zones.

Fes ús de llistes específiques. Si cal, comparteix i contrasta les llistes. Si això no et convenç, tira pel dret, però guarda els tiquets.

Crea grups de Whats entre aquells que participeu en els mateixos actes per acordar regals comuns.

Comparteix regals per tal que aquests siguin de més qualitat o puguis delegar-ne la compra.

Manifesta’t amb sinceritat: prefereixes participar en la compra dels regals, escollint-lo enmig de l’ambient nadalenc o bé ets dels que prefereixen pagar la teva part al final?  

Aprofita ofertes i els dies especials, però busca aquells horaris en què les majories estan fent altres activitats per evitar les cues i les multituds.

Utilitza les botigues online.

Per a decidir regals:

Pren notes d’un any per l’altre. Si el passat no vas fer-ho, comença aquest i el proper Nadal ho agraïràs.

Busca pistes en les seves publicacions a les xarxes

Investiga les últimes novetats

No descartis els vals per activitats o productes en botigues de confiança.

Demana propostes, fes broma amb la carta als reis dels adults però insisteix en veure les seves llistes de “desitjos” assequibles.

Evita els riscos amb les persones que tendeixin a ser molt crítiques amb els regals rebuts. Tiba de tòpics, per alguna cosa ho són.

A la cuina:

Sigues realista amb les teves habilitats culinàries.

Demana ajuda quan aquestes no són gaires.

Si cal, compra l’àpat fet i decora la taula de Nadal mentre ganyes temps, així podran valorar la teva aportació a la festa.

Simplifica. Tot i que el moment de l’àpat és rellevant, també ho és que estiguis a la taula.

Si domines, aprofita per a mostrar el què has après o el que saps fer i tens com a especialitat. Si no, recorda que no són dates per a fer experiments…

Compra amb temps, aprofita ofertes i parteix del menú més garantit possible.

Preveu versions del menú per aquells familiars més especials a l’hora de menjar.

Amb la família

Aprofita per gaudir de la companyia d’aquells que veus menys.

Evita temes delicats o que puguin generar conflicte.

Armat de paciència per si algú no ho fa.

Si no hi estàs massa a gust, redueix temps en comptes d’intensitat, és a dir, val més estar-hi un temps més breu però mantenir l’humor que no pas viure una llarga jornada d’agonia.

Finalment, recorda que, en família,  a vegades encara et veuen com quan eres petit. Potser et fa ràbia, però possiblement fas el mateix amb els demés o els més joves que tu,  de manera que el millor que pots fer és relaxar-te, brindar i pensar en els teus propòsits per la temporada que ve.

Ja ve Nadal. Viu-lo.

Please follow and like us:

Lídia Costa Ballonga. Psicòloga col.legiada 11.743 per COPC. Llicenciada en Psicologia per la UAB, Curs de Postgrau en Psicologia Clínica i de la Salut per la UdG, Màster ITEAP en Intervenció Clínica i Escolar | Psicoterapeuta i Orientadora personal, familiar i acadèmica | Formadora d'emprenedors, buscadors de feina i treballadors en actiu | Docent en col.lectius de joves, adults, dones i gent gran | Col.laboradora en mitjans audiovisuals i de premsa escrita

Comments (1)

Facebook
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Instagram