Plantejar adequadament el Treball de Recerca és una de les claus per a aconseguir aquell punt que tanta falta et farà a l’hora de fer números amb les mitges de Batxillerat. Per aquest motiu, cal que tinguis en compte algunes decisions habituals en l’alumnat que t’allunyen del teu objectiu.

Aquests són alguns dels errors principals així que, si pots: 

. Evita confiar en la inspiració de l’última hora. Sol convertir-se en pressió.

Agafa’t el teu temps per a explorar temes i pensar-hi:

a. Busca idees a la xarxa sobre temes proposats en les diferents àrees, treballs premiats, treballs originals, …. Investiga online.

b. Comparteix amb els companys: Demana opinió a alumnes que ja van fer el treball, comparteix dubtes amb altres alumnes per tal de sumar idees i demana a les teves amistats en quins temes veuen que tens més interès.

c. Implica la família: Observa si en l’entorn familiar pots treure recursos a través de les professions o dels contactes, demana que facin propostes en la fase de Brainstorming.

d. Parla’n amb diferents docents, no excloguis els d’altres modalitats ja que poden aportar experiències pròpies i d’alumnes anteriors que et poden ser d’utilitat.

. Descarta escollir un tema en què no estàs gaire interessat però que et sembla fàcil. Augmenta el risc de desmotivació ja que, per una banda, hauràs de destinar una part important del teu temps al TdR i, per altra, l’etiqueta de “fàcil” no sol anar associada a cap tema en concret, i menys quan has de fer tasques com la  recerca i una elaborada redacció.

. Evita escollir un tema amb excessiva complexitat o amplitud. Augmenta el risc de fer-t’hi un veritable embolic. Pensa que el TdR serveix per a demostrar la teva capacitat per a l’observació i elaboració d’hipòtesis,  la recopil.lació de dades, la comprensió i organització de les mateixes, el seguiment d’una temàtica molt concreta, la capacitat de simplificar i explicar continguts, la consecució de resultats, l’ argumentació i defensa de conclusions, els recursos en l’execució de la recerca incloent habilitats i contactes, entre altres. Cal escollir una part del tot, és a dir, se’t demanarà que siguis expert/a en la secció concreta que escullis del gran tema base al què pertany la mateixa. Temes massa oberts generen unes dimensions d’informació difícils de gestionar.

. Un cop plantejat el títol i tema, i obtingut el vist-i-plau del teu tutor/a de treball al 1r o 2n trimestre de 1r de Batxillerat, evita deixar el treball per l’estiu. El més probable és que a l’estiu tinguis ganes de tot menys de posar-t’hi. Aquest fet augmenta el risc de què hagis d’elaborar-lo a l’iniciar 2n de Batxillerat, cosa que no és del tot recomanable.

. En els casos de treballs no individuals, no et desentenguis de la part del treball que fa l’altre i pretenguis ajuntar dades al final. Haver estat desconnectats durant el procés, dificulta la posada en comú i la coordinació en la presentació final del TR.

. A ser possible, res d’ escollir un tema que no es correspongui amb la modalitat de Batxillerat que fas. Et dispersarà el pensament i no podràs aprofitar els continguts que vagis fent durant el curs per al teu treball. L’alumnat que ho fa ens diu que el motiu és justament que el treball els distregui de la resta de les assignatures que cursen. El nostre consell és que aquesta distracció la busquis fora de l’àrea acadèmica. Tot allò que fa referència als estudis, si està relacionat resulta millor per a la seva organització mental i per a la detecció d’elements comuns o de relació. Segurament durant el curs, en algunes assignatures de modalitat podràs trobar elements que puguin vincular-se al teu treball i et poden ser útils!

En definitiva, una bona elecció del tema és fonamental, així com tenir-lo present durant tot el curs.

Seguirem penjant articles amb alguns consells per al teu TdR. De tota manera, si et cal suport per a programar-lo o elaborar-lo, no dubtis en contactar amb nosaltres a tupots@tupotspsicologia.com o envia un Whats a 636233826 per demanar una sessió de consultoria sobre el Treball de Recerca.

 

Please follow and like us:

Lídia Costa Ballonga. Psicòloga col.legiada 11.743 per COPC. Llicenciada en Psicologia per la UAB, Curs de Postgrau en Psicologia Clínica i de la Salut per la UdG, Màster ITEAP en Intervenció Clínica i Escolar | Psicoterapeuta i Orientadora personal, familiar i acadèmica | Formadora d'emprenedors, buscadors de feina i treballadors en actiu | Docent en col.lectius de joves, adults, dones i gent gran | Col.laboradora en mitjans audiovisuals i de premsa escrita

Comments (1)

Facebook
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Instagram