Cal portar al dia el Treball de Recerca per tal d’evitar que quedi tot per última hora. Però com fer-ho mentre, alhora, cal fer deures, estudiar, llegir i revisar els temaris de la resta d’assignatures?

Et proposem algunes idees pràctiques que et poden servir:

. Portar un “diari” digital on puguis buidar tot allò que se t’acudeix sobre el tema en qualsevol moment. Cal poder anotar-ho des del mòbil i que pugui sincronitzar-se a l’ordinador. Alguns formats d’exemple podrien ser un doc a Google Drive, a Dropbox o aplicacions com EverNote.

. De tot allò que tinguis redactat,  també tenir-hi accés des del mòbil: Ha de ser fàcil i àgil afegir informació o anar fent correccions de la part escrita en estones “mortes”. Tot allò que sumis en el teu dia a dia serà útil per alleugerir el gran moment del redactat final.

. Prepara’t una plantilla d’organització temàtica amb un format de títols i subtítols fixe,  un índex inicial clar i la comptabilització de pàgines. Elaborar aquesta plantilla personal pot portar-te feina al principi però permetrà que tot allò que afegeixis sobre la marxa ja estigui a l’apartat que toca. O que almenys quan t’hi posis amb tot, ja puguis anar per feina perquè ja no hagis d’entrentenir-te amb aquests detalls.

. Un cop decidit el tema, estigues atent a tota notícia, anècdota, premi, article, llibre, conferència, entrevista, tutorial, expert/a,… que et passi per les mans que hi tingui relació, i recopil.la la informació.

Una gran part de la recerca es pot fer d’aquesta manera i durant tot el curs de 1r de Batxillerat. Com que estaràs ocupat/da fent altres coses, pots simplificar la feina elaborant una llista en un format fàcil per a revisar-la quan puguis. Alguns exemples de format: el diari digital que portes sobre el tema o un llibreta que portis sempre a sobre. Una de les nostres recomanacions estrella és que t’enviïs correus electrònics a tu mateix/a amb l’assumpte “TdR bla, bla, bla” (fent una referència mínima del contingut) compartint els links de les pàgines que hagis trobat. Quan arribi el moment d’organitzar i redactar, busca tots els correus que facin referència a TdR i tindràs localitzada i controlada tota la teva recerca.

. Al PC cal una carpeta per al Treball de Recerca. A ser possible, a l’escriptori perquè et serveixi de recordatori.

. Programa reunions periòdiques amb el teu tutor/a del treball per obligar-te a avançar feina.

. Busca algú amb qui compartir els teus descobriments sobre el tema. Serà un element de motivació.

. Parla amb algú a qui li interessi la temàtica que has escollit. Et pot resultar inspirador.

. Parla amb algú que t’aporti perspectiva i noves idees. Una pluja d’idees informal pot servir de base per a començar a estructurar el treball.

. Comparteix amb les teves amistats com portes el treball. Us podeu ajudar a fer punts de situació amb sinceritat i compartir recursos i contactes. En el teu entorn i el dels teus amics/amigues i coneguts/conegudes segurament hi ha persones amb qui parlar o entrevistar per al teu treball.

. Utilitza un calendari específic només per al Treball de Recerca on puguis veure gràficament els teus objectius, dates orientatives que et marquis per avançar punts del treball i les tutories realitzades. Augmentarà la teva sensació de control.

 

Si tens feta la recerca i els contactes, i decidit el format que utilitzaràs per al treball, ja tens feta la “feina bruta” a nivell pràctic i també has guanyat un punt important a nivell emocional: el teu treball no t’és un desconegut. El tens per mà, el tens en ment i aquest fet suma seguretat i confiança en un mateix/a per a poder fer una bona tasca.

Quedarà llegir, ordenar, arribar a conclusios i redactar. Però el treball ja  te l’has fet teu.

Doncs sembla que ja només queda començar, no?

I recorda que pots ampliar i personalitzar aquesta i altra informació fent una sessió amb el servei de Consultoria de Tu Pots Psicologia. Demana la teva hora a tupots@tupotspsicologia.com o al tel.636233826.

 

Please follow and like us:

Lídia Costa Ballonga. Psicòloga col.legiada 11.743 per COPC. Llicenciada en Psicologia per la UAB, Curs de Postgrau en Psicologia Clínica i de la Salut per la UdG, Màster ITEAP en Intervenció Clínica i Escolar | Psicoterapeuta i Orientadora personal, familiar i acadèmica | Formadora d'emprenedors, buscadors de feina i treballadors en actiu | Docent en col.lectius de joves, adults, dones i gent gran | Col.laboradora en mitjans audiovisuals i de premsa escrita

Comments (1)

Facebook
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Instagram